Cum poți stimula vorbirea copilașului tău?
Cu siguranță că ești și tu o mămică ce-și dorește să se mândrească cu vocabularul dezvoltat al copilului său, să poarte conversații lungi și frumoase împreună cu acesta și, foarte important, să asculte cât de corect pronunță fiecare sunet în parte. Cine nu și-ar dori ca cel mic să învețe să vorbească corect, cursiv și să nu se bâlbâie…
O vorbire corectă atrage după sine o stimă de sine dezvoltată și un copil încrezător în forțele proprii. De asemenea, vorbirea corectă caracterizează un copil sociabil, care se adaptează cu ușurință în societate și implicit, în grupul de prieteni. Timiditatea și anxietatea pot fi consecințele unei vorbiri deficitare, motiv pentru care este necesar să investim timp în dezvoltarea vorbirii copilului.
Ei bine, dragă mămică, să știi că poți influența vorbirea copilului tău, fiind un factor extrem de important în viața sa socială. Cum poți face acest lucru? Cum poți stimula vorbirea corectă a copilului tău?
1. Vorbindu-i, povestindu-i din primele clipe ale vieții. Copiii se pricep foarte bine să își imite părinții, motiv pentru care va încerca să te copieze atunci când te uiți în ochii lui cu atenție și pronunți CLAR cuvintele, accentuând, după caz, sunetele. Când bebelușul se află în poziția șezut, apleacă-te la nivelul său și vorbește-i, modelând frumos fiecare sunet. La A deschide larg gura, la E zâmbește, la P lipește buzele etc.
2. Profită din plin de fiecare posibilitate în care poți să-i vorbești. Atunci când îl pregătești pentru o ieșire la plimbare, nu ezita să-i explici cu ce anume îl îmbraci, ce haine, ce culori, ce texturi etc. Atunci când sunteți la cumpărături, denumește clar fiecare lucru pe care urmează să-l așezi în coș și, eventual, verificați împreună din când în când ce ați ales deja de pe raft, pronunțând încă o dată denumirea fiecărui aliment (exemplu: ”Ce am luat deja? Am luat mere, salată, pâine etc.”).
3. Vorbește-i în propoziție cât de des poți. Chiar dacă asta înseamnă să investești destul de mult din timpul tău, beneficiile nu întârzie să apară. Cât de des poți tu, obișnuiește-ți copilașul să vorbească/să răspundă în propoziție. Atunci când te întreabă ce aveți de mâncare, evită să-i răspunzi denumind pur și simplu felul de mâncare de pe aragaz și spune-i ”Astăzi avem de mâncare următorul lucru…/Astăzi am gătit pentru voi…”. La rândul său, copilul se va obișnui să îți vorbească în propoziție.
4. Citește și citește-i. Cartea a fost, este și va rămâne un veritabil învățător, indiferent de vârsta pe care o avem. Citind, creierul nostru învață să creeze conexiuni, se dezvoltă, se îmbogățește. În funcție de vârsta sa, alege cărțile potrivite, cu text mare sau imagini frumos colorate.
5. Cântă-i sau învățați împreună un cântecel. Puteți chiar să personalizați un cântecel cu numele copilului și alte detalii despre el. Dezvoltarea vorbirii și distracția sunt garantate.
6. Jucați-vă jocuri special concepute pentru dezvoltarea vorbirii. În librării poți găsi tot felul de jocuri cu cartonașe pe baza cărora poți crea povești sau îl poți invita pe cel mic să o facă. De asemenea, cuburile cu imagini reprezintă o resursă inepuizabilă de joacă și distracție, pe care le poți folosi construind propoziții sau povești întregi.
Cum ți se par aceste soluții practice pentru dezvoltarea vorbirii copilului? 🙂
Cu drag și prietenie,
echipa Botosheria