Poate un bebeluș de 5 luni să se joace?
Răspunsul este, fără doar și poate, DA! Și-acum haideți să vedem împreună ce înseamnă, de fapt, joaca pentru un bebeluș, ce beneficii aduce ea și cum o putem încuraja.
Atunci când un bebeluș urmărește cu atenție, studiază, analizează imprimeul interesant de pe un jerseu, acest lucru reprezintă o formă de joacă pentru el. În mintea lui se creează conexiuni, iar activitatea nu trebuie nicidecum întreruptă. El nu se plictisește, deci nu are nevoie să intervii în acțiunile lui sub nicio formă, oferindu-i ceva mai interesant cu care să se joace. Pentru el, exact în acel moment, privitul imprimeurilor este cel mai interesant lucru pe care-l face.
Această activitate, care unui adult îi poate părea inutilă și neatrăgătoare, îi dezvoltă foarte bine bebelușului atenția și răbdarea.
Tot ceea ce trebuie să faci este să-i permiți celui mic să-și ducă la bun sfârșit activitatea și să ai încredere că îți va spune când a terminat.
De asemenea, o altă formă de joacă este și studierea degețelelor, introducerea lor în guriță, atingerea cu ajutorul lor a diverselor suprafețe, apucarea obiectelor (mingi de mici dimensiuni, obiecte din silicon, din lemn etc.) și aruncarea acestora pe jos. Bebelușii așteaptă cu mare curiozitate să vadă ce se întâmplă dacă aruncă un obiect pe jos și acestea sunt și momentele în care observă că adultul se apleacă după obiectul căzut și i-l dă înapoi. De cele mai multe ori, operațiunea se repetă, spre amuzamentul celui mic. Abilitățile motrice și locomotorii sunt cele care se dezvoltă în acest caz
Tot la capitolul joacă intră și introducerea în guriță a fiecărui obiect pe care bebelușul îl primește în mânuță. Este, de asemenea, și o formă de cunoaștere. După ce manevrează obiectul, vei observa cum îl apropie de guriță pentru a-l identifica. Aici, singura recomandare este să fii atentă la calitatea și materialul din care e fabricat obiectul pentru a evita orice risc. Există jucăriile de dentiție, special concepute pentru a fi introduse în guriță. Acestea sunt, de obicei, plate (dar nu este o regulă), din silicon și/sau au în interior un lichid.
Urmăritul umbrelor de pe pereți reprezintă o activitate tare plăcută, apreciată și distractivă pentru bebeluși. Vei vedea cât de preocupat pare să fie copilul cu această activitate și cât de multe învață prin intermediul ei. Concentrarea și atenția vor fi cu siguranță dezvoltate de această activitate.
Sunetele interesante sunt și ele o resursă inepuizabilă când vine vorba de joaca celor mici. Sunetul scos de un flacon gol, lovit cu mânuțele bebelușului, onomatopeele, zgomotul apei care curge la robinet, zgomotul produs de uscătorul pentru păr…toate acestea par să-i capteze atenția copilului, să-i dezvolte auzul și să-l distreze copios. Apelând la creativitate, poți introduce în flacon câteva boabe de porumb sau alte semințe și vei transforma pe loc obiectul într-o zornăitoare distractivă.
Ține minte! Joaca stimulează creativitatea și imaginația bebelușului, îndrumându-l spre o dezvoltare armonioasă. Bebelușul se joacă, indiferent de vârsta la care se află. Trebuie doar să-i oferi libertatea necesară și să-i permiți să te impresioneze cu ceea ce poate și știe el să facă.
Îți dorim spor la joacă alături de minunea ta!
Cu drag și prietenie, echipa Botosheria